Hoidon aloittaminen oikeanlaisella CPAP-maskilla | ResMed Suomi

Hoidon aloittaminen oikeanlaisella CPAP-maskilla

Kun CPAP-maski on sinulle oikeanlainen, hoitokokemus on miellyttävämpi. Miten sitten osaat valita juuri sinulle sopivan maskin monista malleista ja kokovaihtoehdoista?

Millaisia maskeja on saatavana? Miten ne eroavat toisistaan?

Maskeja on kolmea tyyppiä: kokokasvomaskeja, nenämaskeja ja sierainmaskeja. Niitä on kahta mallia: pään päälle kiinnitettävällä ja alaspäin osoittavalla ilmaletkulla varustettuja. Oikea maski tuntuu miellyttävältä, sopii elämäntyyliisi ja on hoidon tehokkuuden kannalta riittävän tiivis.

Mistä tiedän, minkä tyyppinen maski on paras minulle?

Sinulle sopivan maskin tyyppi riippuu suuresti omista tarpeistasi ja mieltymyksistäsi. Suosittelemme, että kysyt neuvoa hoitavasta yksiköstäsi ja kokeilet eri tyyppisiä maskeja nähdäksesi, mikä niistä on mukavin. On tärkeää valita mukava maski, jotta sitä tulee käytettyä säännöllisesti. Huomioi seuraavat seikat maskia valitessasi:

 • Ota huomioon kasvojesi anatomia ja karvoitus, käytätkö silmälaseja tai tuleeko sinulle helpostiahtaan paikan kammo, haluatko lukea tai katsoa televisiota, kun käytät maskia, jne.
 • Keskustele muiden maskin käyttäjien kanssa.
 • Lue verkosta maskien arviointeja.

Merkitystä on myös sillä, nukutko mielelläsi samassa asennossa vai kääntyiletkö paljon nukkuessasi.

Jos hengität yleensä suun kautta, sinun kannattaa valita kokokasvomaski.

Onko ihosi herkkä? Helposti ärtyvä? Kärsitkö ihopainaumista? ResMedillä on ratkaisu ongelmaan.

Maskiemme maskityynyt on valmistettu silikonista, joka on terveydenhoitotarvikkeissa ja -laitteissa käytetty hypoallergeeninen materiaali. Selkeästi silikonista johtuvat allergiset reaktiot ovat erittäin harvinaisia. Joillakin ihmisillä ilmenee ihon ärsytystä, painehaavoja tai rakkuloita maskia käyttäessään, mutta ne johtuvat yleensä muista syistä.

Ihon arkuuden ja ihoärsytyksen syitä voivat olla seuraavat: 

 • Pääremmit ovat liian löysät tai liian tiukat.Yritä säätää hihnoja: maskin tulee olla mahdollisimman löysästi kasvoilla, mutta silti tiivis. 
 • Maski ei istu hyvin koska se on väärän tyyppinen tai maski on väärän kokoinen. Katso maskin käyttöohjeesta maskin sovitusohjeita tai kysy hoitavasta yksiköstäsi suosituksia toisista malleista tai tyypeistä. 
 • Maski on kulunut. Tarkista, onko maskin rungossa tai maskityynyssä kulumisen merkkejä, kovettumista, halkeamia tai repeämiä, ja vaihda huonokuntoiset osat.
 • Maski on likainen: silikoni voi imeä epäpuhtauksia kuten ihon rasvaa, hikeä, likaa ja voiteita, ja pitkäaikainen kontakti näiden epäpuhtauksien kanssa voi ärsyttää ihoa.

Jos sinua kiinnostaa kokeilla memory foam -maskityynyllä varustettua AirTouch F20 -maskia, siirry maskin tuotesivulle tästä

Mikä on oikea tapa sovittaa maski?

Hoitava yksikkösi opastaa sinua sovittamaan maskin oikein kasvoillesi hoidon aloittamisen yhteydessä. Huomaa, että myös maskin käyttöohjeessa on täydelliset ohjeet maskin sovittamisesta. Yleensä maskin istuvuuteen vaikuttavat seuraavat seikat:

cpap-masks-position

Asento

Maskin istuvuus riippuu suuresti asennostasi: maski, joka istuu hyvin istuessasi, ei ehkä istu yhtä hyvin makuuasennossa. Tämä johtuu siitä, että kasvolihaksemme joutuvat eri asentoon, kun käymme makuulle, ja rentoutuvat vielä entisestään, kun nukumme. Maski on aina paras sovittaa makuuasennossa riippumatta siitä, nukutko ilman tyynyjä tai istuvammassa asennossa, sinun tulee sovittaa maski tavanomaisessa nukkumisasennossasi.

cpap-masks-size

Koko

Jos saat maskin tiiviiksi vain kiristämällä sitä, kunnes se tuntuu epämiellyttävältä, maski voi olla väärän kokoinen. Huomaa, etteivät eri maskien kokomerkinnät vastaa aina toisiaan. Keskustele hoitavan yksikkösi kanssa, jotta saat oikean kokoisen maskin.

fit-cpap-mask-headgear

Pääremmit

Maskin tulee olla mahdollisimman löysästi kasvoilla, mutta silti tiivis. Jos sinusta tuntuu, että pääremmien jokin hihna on liian löysä tai liian kireä, yritä säätää sitä tai vaihda pääremmit, jos ne ovat vanhat tai kuluneet.

Jos maski on vaikea saada istuvaksi, katso ohjeita maskin käyttöohjeesta tai kysy neuvoa hoitavasta yksiköstäsi.

Jos maski istuu hyvin, mutta tuntuu edelleen epämukavalta, voit tarvita toisen tyyppisen maskin. ResMediltä on saatavissa kokokasvomaskeja, nenämaskeja ja sierainmaskeja. Huomaat, että jotkin maskityypit ja -mallit sopivat sinulle paremmin kuin toiset.

Usein esitettyjä kysymyksiä

Oikea maskin löytäminen voi viedä aikaa.

Päätökseen vaikuttaa se, kuinka hengität hoidon aikana. Hengitätkö esim. mieluummin suun kuin nenän kautta tai ilmeneekö sinulla nukkuessasi nenän tukkoisuutta?

Jos tiedät, ettei nenän kautta hengittäminen aiheuta sinulle ongelmia maskia käyttäessäsi, pystyt varmaan käyttämään nenä- tai sierainmaskia.

Jos hengität suun kautta, voit kokeilla kokokasvomaskia tai leukaremmiä jotta suusi ei aukeaisi nukkuessasi.

Ilmaa vuotaa suun kautta, jos nukut suu auki ja ilmaa ”karkaa” suun kautta hoidon aikana.

Suu voi aueta nukkuessa joko tavan vuoksi tai siksi, että nenä on tukossa Ilmavuoto suun kautta voi olla hyvin epämiellyttävää ja suu voi kuivua. Siitä syntyy myös ääntä, joka ei ehkä herätä sinua, mutta voi herättää vieressäsi nukkuvan.

Jos suu aukeaa silloin tällöin, voit estää sen käyttämällä leukaremmiä, joka pitää suun kiinni, tai käyttämällä kostutinta, joka estää nenän tukkoisuuden.

Jos ilmavuotoa suun kautta esiintyy usein, sinun pitää ehkä käyttää kokokasvomaskia, joka peittää sekä nenän että suun, jolloin ilmaa ei pääse vuotamaan ulos, vaikka hengittäisit nukkuessasi suun kautta.

Istuvan maskin löytämisen tarkoituksena on, että maski istuu tiiviisti (ettei ilmaa vuoda ulos) hoidon miellyttävyydestä tinkimättä.

Jos maskista tai suun kautta vuotaa ilmaa, et saa täyttä hyötyä hoidostasi.

Paras tapa saada maski tiiviiksi on laittaa maski kasvoille ennen kuin liität letkun tai laitat laitteen päälle. Jos laitat maskin kasvoille, kun laite puhaltaa paineistettua ilmaa, maskityyny/sieraintyynyt voivat mennä kasaan, mistä voi syntyä ilmavuotoja.

Maskityyny/sieraintyynyt voivat mennä kasaan vain vähän, niin ettei sitä tunne, jolloin useimmat reagoivat siten, että he kiristävät maskia liikaa yrittäessään saada sen tiiviiksi, jolloin maskista voi tulla epämukava. Myös maskin liiallisesta kiristämisestä voi seurata ilmavuotoja, ja sitä pitäisi välttää.

Kun maski on kunnolla kasvoillasi, käynnistä ilmanpuhallus. Voit joutua säätämään maskia hiukan, kun laite on päällä, jotta voit varmistaa, että maski on edelleen tiivis.

On aivan normaalia käyttää jonkin verran aikaa maskin sovittamiseen ensimmäisellä kerralla. Voit käyttää apuna peiliä tai pyytää jotakuta tarkistamaan, ovatko maskityyny/sieraintyynyt kunnolla paikoillaan.

Maskin vääränlainen kasvoille laittaminen aiheuttaa monet niistä ongelmista, joita maskin kanssa voi esiintyä. Jokaisella maskityypillä on omat sovitusvaiheensa, ja siksi on parasta noudattaa maskin käyttöohjeessa tai videoilla olevaa järjestystä.

Mitä paremmin totut maskiisi, sitä parempi. Harjoittele päiväsaikaan niin, että laitat maskin kasvoillesi ja otat sen taas pois ja irrotat sen ilmaletkusta, jotta pystyisit tekemään nämä vaiheet oikein yöllä.

Sinun on tärkeä ymmärtää, ettei sinun odoteta osaavan laittaa maskia kasvoillesi täydellisesti ensimmäisellä kerralla. Kestää jonkin aikaa oppia se täydellisesti, ja kun totut maskin käsittelyyn, löydät tavan, jolla saat maskin itsellesi parhaiten istuvaksi.

Jos sinulla on maskin sovittamiseen liittyviä ongelmia, muista, että saat aina apua ja neuvoja hoitavasta yksiköstäsi.

Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön myös, jos et saa maskia tiiviiksi – sinulla voi olla vääräntyyppinen tai -kokoinen maski.

Tarkoituksena on, että maski istuu hyvin ja tiiviisti – se ei ole liian löysällä eikä liian kireällä.

Maski on vaikea saada tiiviiksi ja mukavaksi, jos se on väärän kokoinen.

Jos sinulla on ongelmia maskin kanssa, tarkista maskin käyttöohjeesta, että laitat sen kasvoillesi oikein. Kannattaa myös tarkistaa, ettei maski jää ryppyyn.

Monille sopii useampi kuin yksi koko. Jos maskista vuotaa edelleen ilmaa (erityisesti nenänvarren kohdalta nenä- tai kokokasvomaskia käytettäessä), voi olla syytä kokeilla toisen kokoista maskia.

Älä oleta, että tarvitset suuremman maskin, jos olet mies, tai että tarvitset pienemmän maskin, jos olet nainen. Maskin koko riippuu monista kasvojesi mitoista.

Jos maskista kuuluu röyhtäilyä tai törähdystä muistuttavia ääniä, maskista todennäköisesti vuotaa ilmaa. Parhaiten istuvista maskeista voi edelleen vuotaa hiukan ilmaa, mutta yleisesti ottaen ilmavuotojen pitäisi olla hyvin vähäisiä muualla paitsi ilma-aukon kohdalla. Voit korjata pieniä ilmavuotoja tarkistamalla, miten laitat maskin kasvoillesi.

Jos sinulla on herätessäsi usein punoitusta tai painaumia ihollasi, kun olet käyttänyt maskia koko yön, yritä säätää maskia niin, että siitä tulee tiivis, mutta maski ei purista niin paljon kasvojasi.

Jos siitä ei ole apua, voit kokeilla seuraavia:

 • Tarkista, että maski on oikean kokoinen.
 • Joihinkin maskeihin on saatavissa pääremmien hihnoihin pehmusteita, jotka suojaavat kasvoja painaumilta.
 • Laita Gecko-nenäpehmike pehmusteeksi maskityynyn ja ihosi väliin.
 • Jos käytät nenä- tai sierainmaskia, käytä vaihdellen nenämaskia (joka peittää nenän) ja sierainmaskia (jonka sieraintyynyt ovat sierainten aukoissa). Se voi lievittää puristusta kasvojen eri kohdissa.
 • Jos käytät kokokasvo- tai nenämaskia, kokeile AirTouchmemory foam -maskityynyä.

Katso maskin käyttöohjeesta ongelmien selvittämistä koskevia neuvoja, jotka voivat auttaa ehkäisemään kasvoihin jääviä painaumia. Jos olet kokeillut kaikkea ja sinulla on edelleen punaisia painaumia kasvoissasi, ota yhteyttä hoitavaan yksikköösi.

On tärkeää puhdistaa maski käyttöohjeessa annettujen ohjeiden mukaisesti, jotta saat parhaan mahdollisen hyödyn laitteestasi ja hoidostasi.

Jotkut myös jatkavat mielellään vanhojen tuotteidensa käyttöä kokeilematta uudempia.

Jos tämä pätee sinuun, voit menettää hoitosi haasteiden kannalta huomattavia parannuksia ja ratkaisuja. Pyrimme ResMedillä parantamaan jatkuvasti tuotteitamme ja kehittämään niihin ominaisuuksia, jotta hoitosi olisi mahdollisimman miellyttävää.

Milloin ja miten maski on puhdistettava ja vaihdettava.

Letku voi joskus vetää maskia, ja se vaikuttaa maskin tiiviyteen ja aiheuttaa ilmavuotoja.

Jos et huomaa ongelman johtuvan letkun vedosta, saatat kiristää maskia entisestään vääristä syistä ja aiheutat lisää ilmavuotoja.

Monet maskit on suunniteltu sellaisiksi, että ne kestävät hiukan letkun vetämistä. Kun laite on käynnissä, vedä hiukan letkusta, jotta huomaisit, miltä letkun vetovaikutus tuntuu.

Vaihtele nukkumisasentoja vuoteessa ja katso, antaako letku sinulle tarpeeksi vapautta liikkua ja kuinka pitkän letkun tarvitset. Useimpiin maskeihin on saatavissa pidempi letku, jos tarvitset sellaisen.

Oletko valmiina aloittamaan uniapneahoidon ja sitoutumaan siihen?

Ilmainen e-kirjamme on monipuolinen tietopaketti, jonka aiheita ovat:

 • CPAP-hoito ja uniapneakiskohoito
 • Hoitolaitteen käyttö ja yleisempien ongelmien ratkaiseminen

Saat e-kirjan täyttämällä oheisen lomakkeen.

Vastaathan yllä olevaan kysymykseen

Napsauttamalla “Lähetä minulle uniapneaopas” hyväksyt, että ResMed käsittelee tietojasi vastatakseen pyyntöösi. Lisätietoja siitä, kuinka ResMed käsittelee henkilötietojasi, löydät tietosuojaselosteesta.

Viite:

 1. 30.5.–22.6.2018 toteutettu ResMedin ulkopuolinen 14 päivän kliininen tutkimus, johon osallistui 23 ResMedin maskia käyttänyttä potilasta. Tiedostomuodossa olevat tiedot, ID A4387859.