Uniapnean CPAP-hoidon aloittaminen | ResMed Suomi

Uniapnean CPAP-hoidon aloittaminen

Uniapneadiagnoosin saaminen saattaa aiheuttaa sinulle huolta terveydestäsi ja CPAP-hoidon aloittamisesta. Syytä huoleen ei kuitenkaan ole, sillä uniapneahoito on merkittävä panostus terveyteen, ja apua on runsaasti saatavilla. Joten aloitetaanpa!

Mitä hyötyjä CPAP-hoidosta on?

Tehokkaan CPAP-hoidon hyötyjä ovat mielialan kohentuminen1, päiväaikaisen energiatason paraneminen2 ja onnettomuuksien riskin pienentyminen3. Muista kuitenkin, että parhaan hyödyn hoidosta saat vain käyttämällä CPAP-laitetta joka yö mahdollisimman monta tuntia.4

Mitä hyötyjä CPAP-hoidosta on

Mikä on CPAP-laite?

airsense-11-apap-uniapnealaite-yöpöytä

CPAP on lyhenne sanoista Continuous Positive Airway Pressure ja tarkoittaa jatkuvaa hengitysteiden ylipainetta. Tämä hoito on yleinen uniapnean hoitomuoto. APAP- ja kaksoispainelaitteet näyttävät samanlaisilta, mutta niissä käytetään erilaisia hoitoalgoritmeja. Kaikki nämä laitteet johtavat letkun kautta maskiin ilmaa, jonka tarkoituksena on pitää hengitystiesi avoimina nukkuessasi ja auttaa sinua nukkumaan paremmin.

Neljä obstruktiivisen uniapnean hoitoon tarkoitettua laitetyyppiä

uniapnea-globaali-cpap-vakiopaine_laite-kuvake

Sama ilmanpaine

CPAP-laite antaa koko ajan sama painetta. Se puhaltaa tasaista ilmavirtaa paineella, jonka lääkäri on sinulle määrännyt.

AirSense 11 -sarja
AirSense 10 Elite

uniapnea-globaali-apap-automaatti-paineinen-laite

Automaattisesti säätyvä paine

APAP-laite on automaattisesti säätyvä laite. Se säätää hoidon aikana puhaltamansa ilmavirtauksen painetta.

AirSense 11 -sarja
AirSense 10 AutoSet
AirSense 10 AutoSet for Her

uniapnea-globaali-kaksoispainelaite-kuvake

Kaksi ilmanpainetta

Kaksoispainelaitteessa on kaksi paineasetusta: korkeampi paine sisäänhengitykselle ja matalampi paine uloshengitykselle. Se tekee hengittämisestä miellyttävämpää potilaille, joilla on vaikeuksia tottua ilmavirtauksen paineeseen.

AirCurve 10 VAuto

uniapnea-globaali-lentokone-kuvake-e1642699198454

Matkakäyttöön sopiva

Kannettavat CPAP-laitteet on monia samoja ominaisuuksia kuin perinteisissä laitteissa, mutta ne ovat kokonsa vuoksi kätevämpiä. ResMedin AirMini, maailman pienin CPAP-laite*, painaa vain 300 g ja on kämmenen kokoinen.

AirMini matka-CPAP-laite

Seuraa hoitoasi myAir™-sovelluksella

Motivoisiko sinua, jos voisit seurata, miten uniapneahoitosi edistyy?

myAir motivoi sinua jatkamaan hoitoa5 kertomalla, mikä hoidossa sujuu hyvin ja auttamalla sinua ratkaisemaan itse vähäisempiä ongelmia. Kokeile ResMedin myAir-sovellusta, joka on tarkoitettu Air10TM– ja AirSense 11TM -hoitolaitteille**.

Minkä CPAP-maskin valitsisin?

Maski on erittäin tärkeä osa CPAP-hoitoa. Jos maski ei istu hyvin, on epämukava tai epäkäytännöllinen, hoidon tehokkuus voi kärsiä, etkä silloin saa parasta mahdollista hyötyä hoidosta. Siksi maski kannattaa valita huolella. Voit kysyä neuvoa hoitavasta yksiköstäsi erilaisten maskivaihtoehtojen kokeilemiseen.

Mukavuus

Maskin tulee olla mukava, jotta sitä on miellyttävä käyttää joka yö.

Tiiviys

Maskista ei saa vuotaa ilmaa, sillä se heikentää hoidon laatua.

Vakaus

Maski ei saa siirtyä paikaltaan, kun kääntyilet nukkuessasi.

Helposti puettava ja riisuttava

Tämä on tärkeä ominaisuus erityisesti, jos sinun on noustava öisin ylös vuoteesta.

Elämäntyyliisi sopiva

Voit halutessasi lukea, käyttää silmälaseja, puhua ja olla lähellä kumppaniasi.

Mukavuus

Maskin tulee olla mukava, jotta sitä on miellyttävä käyttää joka yö.

Tiiviys

Maskista ei saa vuotaa ilmaa, sillä se heikentää hoidon laatua.

Vakaus

Maski ei saa siirtyä paikaltaan, kun kääntyilet nukkuessasi.

Helposti puettava ja riisuttava

Tämä on tärkeä ominaisuus erityisesti, jos sinun on noustava öisin ylös vuoteesta.

Elämäntyyliisi sopiva

Voit halutessasi lukea, käyttää silmälaseja, puhua ja olla lähellä kumppaniasi.

Entä jos minun on vaikea tottua CPAP-hoitoon?

CPAP-hoitoon tottuminen ei ole kaikille helppoa, koska se tuo muutoksia elämäntyyliin. Älä luovuta, vaan anna itsellesi aikaa hoitoon totuttelemiseen. Kun käytät uniapneahoitoa säännöllisesti joka yö, sillä voi olla erittäin myönteinen vaikutus terveyteesi ja hyvinvointiisi. Voit helpottaa hoidon aloittamista joillakin seuraavista tavoista:

Tee hoitokokemuksesta optimaalinen

Pyri tekemään CPAP-hoidosta mahdollisimman miellyttävä ja itsellesi sopiva. Esimerkiksi matkakäyttöön tarkoitetut kätevät lisävarusteet voivat merkitä paljon hoitosi kannalta.

Tutustu tukipalveluihimme

Katso, löytyisikö tukipalveluistamme ratkaisu ongelmaasi.

Pyydä apua

Lääkäri tai hoitohenkilökunta pystyy mahdollisesti säätämään laitetta tai maskiasi niin, että hoito on miellyttävämpää. Löytyykö paikkakunnaltasi yksityinen uniklinikka? Sielläkin osataan säätää laitteistoasi hoidon tehostamiseksi.

Kysy uniapneakiskosta

Jos CPAP-hoito ei tunnu sopivan sinulle, voit tiedustella lääkäriltäsi, sopisiko sinulle vaihtoehtoinen hoito, kuten Narval-uniapneakisko. Lue lisää uniapneakiskohoidosta.

Oletko valmiina aloittamaan uniapneahoidon ja sitoutumaan siihen?

Ilmainen e-kirjamme on monipuolinen tietopaketti, jonka aiheita ovat:

  • CPAP-hoito ja uniapneakiskohoito
  • Hoitolaitteen käyttö ja yleisempien ongelmien ratkaiseminen

Saat e-kirjan täyttämällä oheisen lomakkeen.

Vastaathan yllä olevaan kysymykseen

Napsauttamalla “Lähetä minulle uniapneaopas” hyväksyt, että ResMed käsittelee tietojasi vastatakseen pyyntöösi. Lisätietoja siitä, kuinka ResMed käsittelee henkilötietojasi, löydät tietosuojaselosteesta.

Lue käyttöohjeesta tärkeät varoituksiin ja varotoimiin liittyvät tiedot, jotka on otettava huomioon ennen tuotteen käyttöä ja käytön aikana.

* 18. maaliskuuta 2021. 136 mm (L) x 84 mm (S) x 52 mm (K), 450 cm³.

**myAir on yhteensopiva ResMedin AirSense 10- ja AirSense 11 -laitteiden sekä AirCurve 10 -laitteiden kanssa, joissa on integroitu langaton yhteys. myAir ei ole saatavana kaikissa maissa. Jotkin myAir-ominaisuudet ovat saatavana vain myAir-sovelluksessa. Jotkin myAir-sovelluksen ominaisuudet ovat käytettävissä vain AirSense 11 -laitteen käyttäjille.

Viitteet:

  1. McEvoy, R.D., et al., CPAP for Prevention of Cardiovascular Events in Obstructive Sleep Apnea. N Engl J Med, 2016. 375(10): p. 919-31.
  2. Wimms, A.J., et al., Continuous positive airway pressure versus standard care for the treatment of people with mild obstructive sleep apnoea (MERGE): a multicentre, randomised controlled trial. Lancet Respir Med, 2019.
  3. Findley L, Smith C, Hooper J, Dineen M, Suratt PM. Treatment with nasal CPAP decreases automobile accidents in patients with sleep apnea. Am J Respir Crit Care Med 2000;161: 857-9.
  1. Weaver, T.E. and R.R. Grunstein, Adherence to continuous positive airway pressure therapy: the challenge to effective treatment. Proc Am Thorac Soc, 2008. 5(2): p. 173-8
  2. Price Waterhouse Coopers. Empowering the sleep apnoea patient. A ResMed-sponsored study of how myAir users behave better. 2016.