Obstruktiivisen uniapnean hoitovaihtoehdot (OSA) | ResMed Suomi

Obstruktiivisen uniapnean hoitovaihtoehdot

airsense-11-apap-uniapnealaite-yöpöytä

Obstruktiivisen uniapnean hoitovaihtoehtoja ovat kolme hengitysteiden ylipainehoidon (PAP) muotoa, uniapneakisko ja vaihtoehtoiset hoitokeinot.  

Hengitysteiden ylipainehoito (PAP-hoito)

Hengitysteiden ylipainehoito on tehokkain obstruktiivisen uniapnean hoitomuoto. Muodostamalla ”paineilmatuen” ylempiin hengitysteihin PAP-hoito estää ylempiä hengitysteitä kapenemasta ja painumasta kasaan. Paineistettua ilmaa puhalletaan hoitolaitteesta ilmaletkun ja maskin kautta ylempiin hengitysteihin.
AirSense11-cpap-laite-ja-AirFit-P30i-maski-PAP-hoitoon

Vakavaa uniapneaa sairastavat potilaat voivat saada rauhallisen yöunen hengitysteiden ylipainehoidon ansiosta.

Hengitysteiden ylipainehoitoa voidaan antaa monella tapaa:

  • Jatkuvan hengitysteiden ylipaineen (CPAP) hoito: paineistettua ilmaa samalla kiinteällä paineella;
  • Automaattisen hengitysteiden ylipaineen (APAP) hoito: automaattisesti potilaan hengitystarpeen mukaan säätyvä paine (sopii potilaille, joilla on REM-uneen liittyvä uniapnea, asennosta riippuva apnea tai potilaille, jotka eivät sitoudu tavalliseen CPAP-hoitoon);
  • Kaksoispainehoito: korkeampi sisäänhengityspaine ja matalampi uloshengityspaine (sopii tietyille potilaille, jotka eivät sitoudu muuhun hoitoon).

Hoito uniapneakiskolla

Uniapneakisko, joka tunnetaan myös hammaskiskona, on ensisijainen hoitokeino lievää ja keskivakavaa obstruktiivista uniapneaa sairastaville ja toissijainen hoitokeino vakavaa obstruktiivista uniapneaa sairastaville. Obstruktiivista uniapneaa sairastavat potilaat, jotka eivät noudata hengitysteiden ylipainehoitoa tai kieltäytyvät siitä, käyttävät usein uniapneakiskoa vaihtoehtoisena hoitokeinona. Jotkut obstruktiivista uniapneaa sairastavat potilaat pitävät myös enemmän uniapneakiskosta, koska ne ovat huomaamattomia, helppoja käyttää ja pitää mukana.

Uniapneakiskot pitävät alaleukaa edempänä nukkumisen aikana estääkseen hengitysteitä painumasta kokoon ja laajentavat tilaa kielen takana, joka auttaa estämään apneoita ja kuorsausta.

Vaihtoehtoiset hoitokeinot

Kirurginen hoito on myös yksi vaihtoehto obstruktiivisen uniapnean hoitoon, mutta siihen liittyy riskejä ja komplikaatioita. Uvulopalatofaryngoplastia (UPPP) on useimmin suoritettu kirurginen hoitokeino obstruktiivisen uniapnean hoitoon Yhdysvalloissa ja se on tehokas keino poistaa kuorsausta. Pitkällä aikavälillä UPPP poistaa kuorsauksen 46–73 prosentilla potilaista, joille toimenpide on tehty1.

Hoitamattoman obstruktiivisen uniapnean riskit 

Hoitamaton obstruktiivinen uniapnea voi johtaa useisiin komplikaatioihin ja vakaviin terveysriskeihin. Oikean hoitokeinon löytäminen potilaalle parantaa hoitoon sitoutumista ja vähentää hoitamatta jättämiseen liittyviä riskejä.

 

Viitteet:

*ASV therapy is contraindicated in patients with chronic, symptomatic heart failure (NYHA 2-4) with reduced left ventricular ejection fraction (LVEF ≤ 45%) and moderate to severe predominant central sleep apnoea.

  1. Kashima ML (2007). Selected disorders of the nose and throat: Epistaxis, snoring, anosmia, hoarseness, and hiccups. In NH Fiebach et al., eds., Principles of Ambulatory Medicine, 7th ed., pp. 1849–1864. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins.