Uniapnean CPAP-hoidon aloittaminen
Uniapneadiagnoosin saaminen saattaa aiheuttaa sinulle huolta terveydestäsi ja CPAP-hoidon aloittamisesta. Syytä huoleen ei kuitenkaan ole, sillä uniapneahoito on merkittävä panostus terveyteen, ja apua on runsaasti saatavilla. Joten aloitetaanpa!
Mitä hyötyjä CPAP-hoidosta on?
Tehokkaan CPAP-hoidon hyötyjä ovat mielialan kohentuminen1, päiväaikaisen energiatason paraneminen2 ja onnettomuuksien riskin pienentyminen3. Muista kuitenkin, että parhaan hyödyn hoidosta saat vain käyttämällä CPAP-laitetta joka yö mahdollisimman monta tuntia.4
Miten CPAP-hoito toimii?
CPAP-hoito on tehokas obstruktiivisen uniapnean (OSA) hoitomuoto. CPAP-hoidon aikana käytetään nenä-, sierain- tai kokokasvomaskia. Kokokasvomaski peittää sekä nenän että suun. CPAP-laite puhaltaa maskin kautta tasaista paineistettua ilmaa ylempiin hengitysteihin unen aikana. Hoito pitää ylemmät hengitystiet avoimina ja ehkäisee unta häiritseviä apneoita, hypopneoita ja havahtumisia. CPAP-hoidon sijaan sinulle saatetaan määrätä APAP- tai BiPAP-hoito (lisätietoja jäljempänä). APAP- ja BiPAP-hoito toimivat samalla tavalla kuin CPAP, mutta niissä painetuki ei ole jatkuvaa vaan vaihtelee.
Minkä CPAP-maskin valitsisin?
Maski on erittäin tärkeä osa CPAP-hoitoa. Hyviä maskin ominaisuuksia ovat seuraavat:

Mukavuus
Maskin tulee olla mukava, jotta sitä on miellyttävä käyttää joka yö.

Tiiviys
Maskista ei saa vuotaa ilmaa, sillä se heikentää hoidon laatua.

Vakaus
Maski ei saa siirtyä paikaltaan, kun kääntyilet nukkuessasi.

Helposti puettava ja riisuttava
Tämä on tärkeä ominaisuus erityisesti, jos sinun on noustava öisin ylös vuoteesta.

Elämäntyyliisi sopiva
Voit halutessasi lukea, käyttää silmälaseja, puhua ja olla lähellä kumppaniasi.
Jos maski ei istu hyvin, on epämukava tai epäkäytännöllinen, hoidon tehokkuus voi kärsiä, etkä silloin saa parasta mahdollista hyötyä hoidosta. Siksi maski kannattaa valita huolella. Voit kysyä neuvoa hoitavasta yksiköstäsi erilaisten maskivaihtoehtojen kokeilemiseen.
Minkä CPAP-laitteen valitsisin?
Lääkäri suosittelee sinulle tarpeisiisi sopivaa laitetta. Jos olet jo aloittanut hoidon, älä koskaan tee muutoksia hoitoosi keskustelematta ensin hoitoalan ammattilaisen kanssa.
Entä jos minun on vaikea tottua CPAP-hoitoon?
CPAP-hoitoon tottuminen ei ole kaikille helppoa, koska se tuo muutoksia elämäntyyliin. Älä luovuta, vaan anna itsellesi aikaa hoitoon totuttelemiseen. Kun käytät uniapneahoitoa säännöllisesti joka yö, sillä voi olla erittäin myönteinen vaikutus terveyteesi ja hyvinvointiisi. Voit helpottaa hoidon aloittamista joillakin seuraavista tavoista:
Tee hoitokokemuksesta optimaalinen:
Pyri tekemään CPAP-hoidosta mahdollisimman miellyttävä ja itsellesi sopiva. Esimerkiksi matkakäyttöön tarkoitetut kätevät lisävarusteet voivat merkitä paljon hoitosi kannalta.
Tutustu tukipalveluihimme:
Katso, löytyisikö tukipalveluistamme ratkaisu ongelmaasi.
Pyydä apua:
Lääkäri tai hoitohenkilökunta pystyy mahdollisesti säätämään laitetta tai maskiasi niin, että hoito on miellyttävämpää. Löytyykö paikkakunnaltasi yksityinen uniklinikka? Sielläkin osataan säätää laitteistoasi hoidon tehostamiseksi.
Kysy uniapneakiskosta:
Jos CPAP-hoito ei tunnu sopivan sinulle, voit tiedustella lääkäriltäsi, sopisiko sinulle vaihtoehtoinen hoito, kuten Narval-uniapneakisko. Lue lisää uniapneakiskohoidosta.
Uniapnean hoitomuodot
Jatkuva hengitysteiden ylipainehoito (CPAP): tehokas ja yleisesti käytetty obstruktiivisen uniapnean hoito. CPAP-laite antaa maskin kautta paineistettua ilmaa samalla kiinteällä paineella ja estää ylempiä hengitysteitä kapenemasta ja painumasta kasaan unen aikana. Unen laatu paranee, kun apneoita, hypopneoita ja havahtumisia on yön aikana vähemmän. CPAP-laitteissa käytetään samaa paineasetusta koko yön ajan. Hoidon miellyttävyyden parantamiseksi monissa laitemalleissa on viiveasetus, jolloin hoito alkaa pienemmällä paineella ja nousee vähitellen hoitopaineeseen.
Automaattinen hengitysteiden ylipainehoito (APAP): samankaltainen kuin CPAP, mutta APAP-laitteen paine vaihtelee oman hengityksesi mukaisesti. CPAP antaa jatkuvasti paineistettua ilmaa samalla kiinteällä paineella, mutta APAP-laite käyttää algoritmeja säätämään paineen vaihtelevien hengitystarpeidesi mukaan.
Kaksoispainehoito (BiPAP tai 2PV): samankaltainen kuin CPAP, mutta BiPAP-laitteissa on erilliset paineasetukset sisään- ja uloshengitystä varten sekä muita lisäominaisuuksia. Kahden asetuksen ominaisuus antaa joillekin potilaille lisäaikaa uloshengitykseen ja on sopivampi hoitomuoto tietyissä sairaustiloissa.
Hammaskiskot: uniapneakiskoilla voidaan hoitaa lievää tai keskivaikeaa obstruktiivista uniapneaa sekä kuorsausta. Yksi suosituista uniapneakiskon tyypeistä on kisko, joka pitää alaleukaa edempänä nukkumisen aikana. Tämä ehkäisee ylempien hengitysteiden pehmytkudoksen ja lihasten kokoon painumista ja hengitysteiden ahtautumista unen aikana sekä kuorsausääntä aiheuttavaa nielun kudosten värähtelyä. Hammaskiskot muistuttavat urheiltaessa käytettävää hammassuojaa, ja hammaslääkäri sovittaa ne käyttäjän suuhun yksilöllisesti sopiviksi.
Jatka tarkastelua
Kun CPAP-maski on sinulle oikeanlainen, hoitokokemus on miellyttävämpi. Miten sitten osaat valita juuri sinulle sopivan maskin monista malleista ja kokovaihtoehdoista?
Katso ihmisten henkilökohtaisia tarinoita omista uniapnean hoitokokemuksistaan. Potilaat kertovat hoitonsa ylä- ja alamäistä ja antavat onnistuneen CPAP- tai uniapneakiskohoidon vinkkejä.
Voit seurata hoitosi edistymistä älylaitteellasi asentamalla siihen myAir-sovelluksen.
Viitteet:
- McEvoy, R.D., et al., CPAP for Prevention of Cardiovascular Events in Obstructive Sleep Apnea. N Engl J Med, 2016. 375(10): p. 919-31.
- Wimms, A.J., et al., Continuous positive airway pressure versus standard care for the treatment of people with mild obstructive sleep apnoea (MERGE): a multicentre, randomised controlled trial. Lancet Respir Med, 2019.
- Findley L, Smith C, Hooper J, Dineen M, Suratt PM. Treatment with nasal CPAP decreases automobile accidents in patients with sleep apnea. Am J Respir Crit Care Med 2000;161: 857-9.
4. Weaver, T.E. and R.R. Grunstein, Adherence to continuous positive airway pressure therapy: the challenge to effective treatment. Proc Am Thorac Soc, 2008. 5(2): p. 173-8