Miten ja milloin CPAP-maski on puhdistettava? | ResMed

Miten ja milloin CPAP-maski on puhdistettava?

Puhdas CPAP-maski kestää pidempään ja pysyy tiiviimpänä, ja hoitosi on raikkaampaa ja miellyttävämpää. Maskin käyttöohjeessa on täydelliset puhdistamista koskevat ohjeet, mutta seuraavassa on lisäksi vastauksia joihinkin usein esitettyihin kysymyksiin. Toivomme, että niistä on sinulle hyötyä!

Miten usein maski ja pääremmit pitää puhdistaa? 

Maski tulee puhdistaa joka päivä tai jokaisen käyttökerran jälkeen. Pääremmit tulee puhdistaa kerran viikossa.

Maski ja pääremmit tulee pestä käsin kevyesti hankaamalla lämpimässä (noin 30 °C) vedessä, jossa on mietoa pesuainetta. Maskin kaikki osat huuhdotaan huolellisesti vesijohtovedellä ja niiden annetaan kuivua suoralta auringonvalolta suojattuina. Katso tarkempia ohjeita maskin käyttöohjeesta tai seuraavasta kohdasta.

Vinkki: miten puhdistan maskin

Maskisi käyttöohjeessa on kyseisen maskin puhdistusta koskevat tarkat ohjeet. Seuraavat puhdistusohjeet pätevät useimpiin maskeihin:

Joka päivä tai jokaisen käyttökerran jälkeen

Pura maski osiin

(katso tarvittaessa ohjeita maskin käyttöohjeesta). Jos käytät sierainmaskia, irrota sieraintyynyt rungosta.

Liota purettuja osia ja pese ne huolellisesti käsin

(muut paitsi pääremmit ja sivupehmusteet) hieroen niitä varovasti lämpimässä (noin 30 °C) vedessä, jossa on mietoa pesuainetta. Jotta maski olisi mahdollisimman tiivis, maskityynystä tulisi poistaa kaikki kasvoista irronnut rasva käytön jälkeen. Ohje ei koske AirTouch F20 ja N20 -maskeja.

Puhdista pehmeällä harjalla maskin ilma-aukko, tai puhdistusta vaativat mahdolliset pyörivät osat, kuten pyörivä liitin, sen rengas tai pallonivel.

Tarkista jokainen osa ja toista pesu, kunnes osat näyttävät puhtailta.

Huuhdo kaikki maskin osat hyvin vesijohtovedellä ja anna niiden kuivua suoralta auringonvalolta suojattuina.

Kun kaikki osat ilma-aukko mukaan lukien ovat kuivia, kokoa maski (katso tarvittaessa ohjeita maskin käyttöohjeesta).

Kerran viikossa

 

Pese käsin pääremmit ja sivupehmusteet, jos maskissa on sellaiset.

Huuhdo hyvin, puristele vesi pääremmeistä ja anna kuivua suoralta auringonvalolta suojattuina.

 

Huomaa, että pääremmit voi pestä purkamatta niitä osiin ja että pääremmeissä käytettyä väriä voi irrota veteen ensimmäisellä pesukerralla. Jos jokin osa on likainen vielä puhdistamisen jälkeen tai jos maskin osissa on vaurioita (halkeamia, värjäytymiä, repeytymiä jne.), osa pitää vaihtaa.

Voit käyttää puhdistamiseen myös CPAP-maskin puhdistusliinoja, jotka ovat käteviä erityisesti matkoilla. 100-prosenttisesta puuvillasta valmistetut puhdistusliinat ovat nopea, helppo ja kätevä tapa puhdistaa maski.

Voinko ostaa varaosia?

Kyllä. Kaikkia ResMedin maskien osia ja uusia maskeja voi ostaa erikseen. Voit ostaa maskeja tai maskin varaosia verkkokaupastamme tai ResMed-jälleenmyyjiltä.

Helppoja keinoja parempaan hoitokokemukseen

Toivoisitko, että uniapnean hoito olisi helpompaa ja miellyttävämpää? Askarruttaako sinua maskin ja laitteen puhdistaminen? Ilmaisessa e-kirjassamme on paljon vinkkejä ja ohjeita, joilla voit parantaa hoitokokemustasi.

Uni, kuorsaus ja unihäiriöt
Miten voit parantaa hoidon miellyttävyyttä?
Hoitolaitteiston ylläpito

Jatka tarkastelua

Jotta hoito säilyisi laadukkaana ja tuntuisi mukavalta, maski ja sen osia on vaihdettava säännöllisesti.

Katso

ResMedin CPAP-, APAP- tai kaksoispainelaitteistojen osien vaihtaminen on vaivatonta ja varmistaa uniapneahoidon tehokkuuden.

Katso

Säännöllisellä kunnossapidolla ja puhdistamisella kostutin pysyy hyvässä toimintakunnossa ja hoitokokemuksesta tulee miellyttävämpi.

Katso