Miten ja milloin kostutin on puhdistettava?

Säännöllisellä kunnossapidolla ja puhdistamisella kostutin pysyy hyvässä toimintakunnossa ja hoitokokemuksesta tulee miellyttävämpi. Katso vastaukset kostuttimen puhdistamista koskeviin usein esitettyihin kysymyksiin tästä.

Miten usein hoitolaitteen vesisäiliö on puhdistettava?

Puhdistaminen - HumidAir-kostutin - CPAP-laite - ResMed

Kostuttimen käyttöohjeessa on kyseisen laitteen ja sen osien puhdistamista koskevia ohjeita. Voit ladata käyttöohjeen kostuttimen tukipalvelusivulta.

Yleensä vesisäiliö tulee pestä joka päivä lämpimällä vedellä ja miedolla puhdistusaineella, huuhtoa perusteellisesti puhtaalla vedellä ja jättää kuivumaan suoralta auringonvalolta suojattuna. Kerran kuussa tulee tarkastaa, ettei vesisäiliö ole kulunut tai rikkoutunut. Vesisäiliö pitää vaihtaa, jos jokin sen osa on rikkinäinen, samentunut tai syöpynyt.

Älä käytä kostuttimen puhdistamisessa mitään seuraavista aineita, koska ne voivat vaurioittaa tuotetta ja lyhentää sen käyttöikää:

  • Valkaisuaine-, kloori-, alkoholi- tai ammoniakkipohjaiset nesteet
  • Kosteuttavat, antibakteeriset tai glyseriinipohjaiset saippuat
  • Vedenpehmennysaineet ja muut kuin hyväksytyt kalkinpoistoaineet

Vinkki: miten puhdistan kostuttimen 

Katso kostuttimen puhdistamisen tarkat ohjeet laitteen käyttöohjeesta. Tässä ovat käytettäviksesi ResMed-lämminvesikostuttimen puhdistusohjeet:

Kerran viikossa

Pese kostutin ja ilmaletku lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineella.

Huuhtele huolellisesti puhtaalla vedellä ja anna kuivua suoralta auringonvalolta suojattuna.

Pyyhi laitteen ulkopuoli kuivalla puhdistusliinalla.

 

Huomaa, että toisistaan irrotetut säiliön kansi, levy ja pohjaosa voidaan pestä myös astianpesukoneessa kevytpesu- tai lasipesu-ohjelmilla (ainoastaan ylähyllyllä). Jos huomaat vesisäiliössä valkoisen jauheen kaltaisia epäpuhtauksia, poista ne liuoksella, jossa on yksi osa etikkaa ja 10 osaa vettä.

Miten usein ClimateLine- tai SlimLine-letku pitää puhdistaa? Miten ilmaletku puhdistetaan?  

Puhdistaminen - ClimateLine-letku - ResMed

Katso letkun puhdistusta koskevia tarkkoja ohjeita letkun käyttöohjeesta. Yleisesti ottaen ilmaletku pitäisi irrottaa joka päivä vetämällä holkin tarttumapinnoista Ripusta ilmaletku puhtaaseen kuivaan paikkaan odottamaan seuraavaa käyttöä. 

Huomautus: 

  • Älä ripusta ilmaletkuja suoraan auringonvaloon, koska letkut voivat kovettua ja haurastua ajan myötä. 
  • Älä pese ilmaletkuja pesukoneessa tai astianpesukoneessa. 

Irrota ilmaletku hoitolaitteesta ja maskista kerran viikossa vetämällä holkin tarttumapinnoista ja pese se lämpimässä vedessä miedolla puhdistusaineella. Huuhdo letku perusteellisesti ja anna sen kuivua suoralta auringonvalolta ja kuumuudelta suojattuna. Liitä ilmaletku takaisin ilmantuloaukkoon ja maskiin ennen seuraavaa käyttöä. 

Jos sinulla on kysyttävää kostuttimen ja lisävarusteiden puhdistamisesta, ota yhteyttä hoitavaan yksikköösi.