Milloin CPAP-maski pitäisi vaihtaa? | ResMed Suomi

Milloin CPAP-maski pitäisi vaihtaa?

Jotta hoito säilyisi laadukkaana ja tuntuisi mukavalta, maski ja sen osia on vaihdettava säännöllisesti. Olemme koonneet tähän vastauksia joihinkin usein esitettyihin kysymyksiin. Myös maskin käyttöohjeessa on vaihtamista koskevia tietoja.

Kolme tärkeintä syytä, miksi CPAP-maski kannattaa vaihtaa säännöllisesti

Uniaika pitenee

Laitteistonsa osia säännöllisesti uusivien, CPAP-hoitoa joka yö käyttävien yöuni kesti 24 % muita pidempään.1 

Nukut paremmin ja vointisi on parempi2

Laitteistonsa osia säännöllisesti uusivien CPAP-hoitoa saavien enemmistö kertoi nukkuvansa paremmin ja heidän asenteensa elämään oli myönteisempi.2

Saat parhaan mahdollisen hyödyn CPAP-hoidostasi

Laitteistonsa osia säännöllisesti uusivat CPAP-hoitoa saavat pysyivät todennäköisemmin hoitoon sitoutuneena ja heidän uniapnean hoitonsa jatkui pitkään.1 

Miksi ja kuinka usein minun pitäisi vaihtaa CPAP-maskini maskityyny?

Kuten mikä tahansa vaatekappale tai lisävaruste, myös maskityyny kuluu ajan myötä. Vanha maski vuotaa todennäköisemmin, koska vanhat pääremmit menettävät elastisuutensa, jolloin maskia kiristetään liikaa ja se tuntuu epämiellyttävältä. Hyväkuntoista maskia käyttäen pystyt nauttimaan miellyttävästä, tehokkaasta hoidosta.

Maskityynyn käyttöikä riippuu eri tekijöistä, kuten siitä, kuinka usein käytät maskia, ihotyypistäsi (kuiva, rasvainen jne.) ja kuinka usein puhdistat maskin.

CPAP-maski - maskityynyn vaihtaminen - ResMed

Mistä tiedän, että maski tai sen jokin osa on vaihdettava?

Jos jossakin maskin osassa näkyy vaurioita (halkeamia, repeämiä, värjäytymiä, murtumia, maskityynyn vaurioita jne.), kyseinen osa pitää heittää pois ja tilalle vaihtaa uusi.

Jos käytät kokokasvomaskia ja huomaat, että sen venttiili on rikki, vääntynyt tai revennyt, maskin kulmakappale pitää vaihtaa. Maskia ei saa käyttää, jos venttiili on rikkoutunut, koska silloin turvatoiminto ei toimi.

Maskin vaihtoväli riippuu yksilöllisistä seikoista ja siksi suosittelemme katsomaan tarkempia tietoja maskin käyttöohjeesta.

 

Yleisesti ottaen sinun olisi aika vaihtaa maski tai sen osa, jos:

  • joudut kiristämään hihnoja hyvin usein
  • maski tuntuu kankealta eikä ole enää pehmeä ja joustava
  • hoitosi ei tunnu enää yhtä tehokkaalta kuin tavallisesti
  • maskityyny on liukas senkin jälkeen, kun se on puhdistettu
  • maskityyny ei ole enää kirkas ja läpinäkyvä
  • maskityynyssä ja rungossa näkyy kulumisen merkkejä, jäykkyyttä, halkeamia tai repeämiä.

Voinko ostaa varaosia?

Kyllä. Kaikkia ResMedin maskien osia ja uusia maskeja voi ostaa erikseen. Voit ostaa kokonaan uuden maskin tai varaosia maskiin verkkokaupastamme tai ResMed-jälleenmyyjiltä.  

Helppoja keinoja parempaan hoitokokemukseen

Toivoisitko, että uniapnean hoito olisi helpompaa ja miellyttävämpää? Askarruttaako sinua maskin ja laitteen puhdistaminen? Ilmaisessa e-kirjassamme on paljon vinkkejä ja ohjeita, joilla voit parantaa hoitokokemustasi.

Uni, kuorsaus ja unihäiriöt
e-kirja-4-Jatkuva-CPAP-hoito
Miten voit parantaa hoidon miellyttävyyttä?
e-kirja-4-Jatkuva-CPAP-hoito
Hoitolaitteiston ylläpito
e-kirja-4-Jatkuva-CPAP-hoito

Viitteet :

  1. Survey conducted for ResMed by third party market research firm (June 2013 & April 2015). Frequent resuppliers are defined as: those who receive replacement masks or parts for their mask at least every 3 months.
  1. ResMedin ulkopuolinen kliininen tutkimus, johon osallistui 400 PAP-hoitoa saavaa potilasta, toteutettu 16.10.–27.10.2017, tiedostomuodossa olevat tiedot; ID C278965.