Unenaikaisten hengityshäiriöiden tyypit | ResMed

Unenaikaisten hengityshäiriöiden tyypit

Unenaikaisia hengityshäiriöitä on kolmea tyyppiä: obstruktiivinen uniapnea, sentraalinen uniapnea ja sekamuotoinen uniapnea eli kompleksiuniapnea. Jokaisella tyypillä on omat erityispiirteensä, jotka ovat diagnosoitavissa.

Obstruktiivinen
uniapnea

Obstruktiivinen uniapnea on unenaikaisten hengityshäiriöiden tavallisin muoto ja sitä sairastaa yli kolme miestä kymmenestä ja melkein yksi nainen viidestä1. Obstruktiivista uniapneaa sairastavilla esiintyy usein ylempien hengitysteiden osittaista tai täysimittaista kokoonpainumista.

Sentraalinen
uniapnea

 

Sentraalinen uniapnea on harvinaisempi kuin obstruktiivinen uniapnea2. Toisin kuin obstruktiivista uniapneaa sairastavilla, joiden ylemmät hengitystiet ahtautuvat osittain tai kokonaan ja rajoittavat hengittämistä, sentraalista uniapneaa sairastavilla on jokin keskushermoston sairaus. Se tarkoittaa sitä, että aivojen hengityskeskus ei anna käskyä hengittää tai potilaan keho ei saa sisäänhengityksen signaalia.

Sekamuotoinen
uniapnea

 

Sekamuotoinen uniapnea on yhdistelmä obstruktiivista uniapneaa ja sentraalista uniapneaa. Sekamuotoinen uniapnea on tavallisempi kuin sentraalinen uniapnea, mutta sitä esiintyy vähemmän kuin obstruktiivista uniapneaa3.

Lue lisää uniapneasta

Äänekäs kuorsaaminen häiritsee omaa ja kumppanisi unta. Se on myös merkki siitä, että saatat sairastaa obstruktiivista uniapneaa.

 

Lue lisää

Ensimmäinen merkki unihäiriöstä on kuorsaus, vaikka monet potilaat eivät tunnista sitä merkiksi jostakin vakavammasta. On muitakin yhteisiä oireita.

Lue lisää

ResMed tarjoaa työkalut potilaiden unenaikaisten hengityshäiriöiden seulontaan sekä tarvittavat tiedot unitutkimukseen lähettämistä ja diagnoosin hankkimista varten.

Lue lisää

Viitteet:

  1. Sleep-disordered breathing affects 34% of men and 17% of women aged between 30-70. Peppard et al. Am J Epidemiol. 2013
  2. Morgenthaler TI, Kagramanov V, Hanak V, Decker PA. Complex sleep apnea syndrome: is it a unique clinical syndrome? Sleep 2006 Sep;29(9):1203-9.
  3. Mayo Clinic.”Mayo Clinic Discovers New Type Of Sleep Apnea.” ScienceDaily.