Seulonta ja diagnosointi
ResMed on sitoutunut jakamaan tietoa obstruktiivisen uniapnean (OSA) seulonnasta.
Jos potilaallasi on unenaikaisen hengityshäiriön oireita, voimme auttaa sinua diagnoosin tekemisessä.
Diagnosoinnin vaiheet
Seulonta
Pyydä potilasta tekemään obstruktiivisen uniapnean seulontatesti vastaamalla kyselyyn tai käyttämällä kotikäyttöön tarkoitettua seulontalaitetta.
Diagnoosi
Seulonnan tuloksen perusteella voit suositella potilaalle unitutkimusta obstruktiivisen uniapnean vaikeusasteen määrittämiseksi.
Kaikki unitutkimuksesta
Unitutkimuksia voidaan tehdä kunkin maan säännöistä ja määräyksistä riippuen potilaan kotona tai unilaboratoriossa.
Unitutkimuksen aikana tarkkaillaan potilaan hengittämistä, kehon liikkeitä ja reagointia, jotta saadaan selville, onko potilaalla jokin unenaikainen häiriö, kuten uniapnea.
Seuraavassa on joitain tietoja, jotka voit antaa potilaalle ja joissa kerrotaan, mitä unitutkimuksessa tapahtuu.
Kotikäyttöön tarkoitettu unitutkimuslaite
Unitutkimuksen voi tehdä helposti kotona kompakteilla ja luotettavilla 1 laitteillamme. Lue lisää seuraavista ratkaisuistamme: ApneaLink Air, kompakti kotikäyttöön tarkoitettu unen seulontalaite ja Nox T3s, kannettava hengitystä valvova laite.
Unitutkimus kotona
Kotona tehtävää unitutkimusta on kahdenlaista
Kotona tehtävä unitutkimus
- Tutkimuksessa käytetään Nox T3s -laitetta. Unitutkimus on samanlainen kuin unilaboratoriossa – paitsi kotona tehtäessä se lisää potilaan mukavuutta.
- Kun tutkimus on valmis, potilas palauttaa tallennuslaitteen tutkimusyksikköön. Tiedot analysoidaan hoitavassa yksikössä Noxturnal-ohjelmalla tulosten selvittämiseksi.
Kotona tehtävä unen seulonta
- Unen seulonta voidaan suorittaa käyttämällä ResMedin ApneaLink Air -laitetta, kompaktia, kevyttä ja helppokäyttöistä unen seulontaan tarkoitettua laitetta.
- Potilaan tuloksia voidaan analysoida tarkemmin seuraavana päivänä hoitavassa yksikössä. ApneaLinkAir-raportti tarjoaa yksityiskohtaisen signaalianalyysin.
- ResMed-kotitutkimuslaitteiden tulokset ovat yhteensopivia AirViewTM*-palvelun kanssa, joka on kattava diagnostisten ohjelmistojen ratkaisu. Yhdessä AirView’n kanssa käytettävä ApneaLink Air yksinkertaistaa työnkulkuja, ja voit työskennellä tehokkaammin potilaan hoidosta vastaavan verkoston kanssa.
Unitutkimus unilaboratoriossa
Tämän tyyppinen tutkimus tehdään Nox A1s -polysomnografialaitteella. Potilas joutuu yöpymään hoitolaitoksessa, joten hänen kannattaa tehdä olonsa mukavaksi ja ottaa mukaan normaaleihin nukkumisrutiineihinsa kuuluvat asiat, kuten yöpuku, hammasharja jne.
Potilaan luvalla henkilökunta voi myös tallentaa videon unitutkimuksesta saadakseen paremman kuvan potilaan nukkumistavoista.
Nox A1s -polysomnografialaitteella tehtävän tutkimuksen voi tehdä myös kotona.
Tutustu tarkemmin Nox A1s -laitteeseen, kompaktiin, tarkkaan2 ja helppokäyttöiseen polysomnografiajärjestelmään.
Unilaboratorion unitutkimuslaitteisto
Unilaboratoriossa tai sairaalassa henkilökunta kiinnittää potilaan kehoon hänen untaan valvovia antureita.
Antureita sijoitetaan:
- Rintaan valvomaan sydämen toimintaa
- Lähelle silmäluomia mittaamaan silmien liikkeitä, jolloin voidaan päätellä, onko potilas REM-unessa vai muussa kuin REM-unessa
- Päähän mittaamaan aivojen sähköisiä signaaleja
- Jalkoihin mittaamaan lihasten aktiivisuutta
Potilaalle laitetaan myös:
- Nenäkanyyli, joka tarkkailee hengitystä
- Oksimetri mittamaan happitasoja potilaan sormesta
- Hihnoja rinnan ja vatsan ympärille mittaamaan hengitystyötä
Mitä unitutkimukset mittaavat?
Unitutkimus kertoo potilaan sairauden vakavuusasteen, jota mitataan apnea/hypopnea-indeksillä (AHI).
AHI viittaa apneoiden ja hypopneoiden määrään tuntia kohti unitutkimuksen aikana mitattuna. (<5…30+).3
Vakavuus | AHI (tunnissa) |
---|---|
Normaali | <5 |
Lievä | 5 to <15 |
Keskivaikea | 15 to <30 |
Vaikea-asteinen | 30+ |
Potilaan AHI-indeksin lisäksi diagnosoinnissa otetaan huomioon potilaan happisaturaatio ja voimakas päiväsaikainen uneliaisuus, jos kyseessä on obstruktiivinen uniapnea.
Kun olet saanut potilaan unitutkimustulokset, voit keskustella hänen kanssaan sairaudesta (jos hänellä on sellainen), sen vakavuudesta ja mahdollisista vaikutuksista terveydelle sekä hoitovaihtoehdoista.
Lue lisää unenaikaisista hengityshäiriöistä
Ensimmäinen merkki unihäiriöstä on kuorsaus, vaikka monet potilaat eivät tunnista sitä merkiksi jostakin vakavammasta. On muitakin yleisiä oireita.
Uniapneaa on kolmea tyyppiä: obstruktiivinen uniapnea, sentraalinen uniapnea ja sekamuotoinen uniapnea eli kompleksiuniapnea. Jokaisella tyypillä on omat erityispiirteensä, jotka ovat diagnosoitavissa.
Kun unenaikaisia hengityshäiriöitä, kuten obstruktiivista ja sentraalista uniapneaa, sairastavat potilaat jäävät hoitamatta, heillä on suurentunut riski sairastua vakaviin kroonisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen. Huomattavalla määrällä keuhkoahtaumatautia sairastavista on myös unenaikaisia hengityshäiriöitä.
Tämä sisältö on tarkoitettu vain terveydenhuollon ammattilaisille.
Lue käyttöohjeista asiaankuuluvat tiedot varoituksista ja varotoimista, jotka on otettava huomioon ennen tuotteen käyttöä ja käytön aikana.
* AirView on turvallinen ja yleisen tietosuoja-asetuksen (EU)°2016/679 sekä yksityisyyden suojaa koskevien kansallisten lakien mukainen. Potilastiedot suojataan tietojensalaustekniikoilla. ResMedin turvallisuusasiantuntijat ovat osallistuneet tiiviisti AirView-järjestelmän kehitystyöhön aina alkuvaiheesta toimintojen valvontaan asti. Järjestelmän riskienhallintaa ja tietosuojaa testataan säännöllisesti. Isännöintipalvelujen tarjoajamme Euroopassa on kolmannen osapuolen yritys, jolle on myönnetty vaativa HDS (Hébergement de Données de Santé) -sertifiointi sekä ISO 27001-sertifiointi lääketieteellisten tietojen isännöintiin.
Viitteet:
- American Academy of Sleep Medicine, Sleep-related breathing disorders in adults: recommendations for syndrome definition and measurement techniques in clinical research. The Report of an American Academy of Sleep Medicine Task Force. Sleep, 1999. 22(5): p.667-89; DOI: 10.1093/sleep/22.5.667
- Yoon, IH Hong, I Baik, HW Shin. Evaluation of the feasibility and preference of Nox-A1 type 2 ambulatory device for unattended home sleep test: a randomized crossover study. Sleep and Biological Rhythms, 2019; 17: 297–304; DOI:10.1007/s41105-019-00213-4
- American Academy of Sleep Medicine, Sleep-related breathing disorders in adults: recommendations for syndrome definition and measurement techniques in clinical research. The Report of an American Academy of Sleep Medicine Task Force. Sleep, 1999. 22(5): p.667-89; DOI: 10.1093/sleep/22.5.667