Seulonta ja diagnostiikka | ResMed

Seulonta ja diagnostiikka

ResMed on sitoutunut jakamaan tietoa obstruktiivisen uniapnean (OSA) seulonnasta.

Jos potilaallasi on unenaikaisen hengityshäiriön oireita, voimme auttaa sinua diagnoosin tekemisessä.

Seulonnan ja diagnosoinnin resurssit

  Arviointi

Tunnistatko uniapnean tavallisia oireita potilaillasi?

Seulonta

Pyydä potilaita täyttämään yksinkertainen viidestä kysymyksestä koostuva obstruktiivisen uniapnean oireiden testi pikaseulontana.

Diagnoosi

Uniapneaa ei voi diagnosoida unitutkimusta tekemättä. Anna potilaallesi lähete unitutkimukseen tai suorita ensin seulonta esim. ResMedin ApneaLink™ Air -laitteella.

Kaikki unitutkimuksesta

Unitutkimuksia voidaan tehdä kunkin maan säännöistä ja määräyksistä riippuen potilaan kotona tai unilaboratoriossa.

Unitutkimuksen aikana tarkkaillaan potilaan hengittämistä, kehon liikkeitä ja reagointia, jotta saadaan selville, onko potilaalla jokin unenaikainen häiriö, kuten uniapnea.

Seuraavassa on joitain tietoja, jotka voit antaa potilaalle ja joissa kerrotaan, mitä unitutkimuksessa tapahtuu.

Unilaboratoriossa

Unilaboratoriossa tai sairaalassa henkilökunta kiinnittää potilaan kehoon hänen untaan valvovia antureita.

Antureita sijoitetaan:

  • Rintaan valvomaan sydämen toimintaa
  • Lähelle silmäluomia mittaamaan silmien liikkeitä, jolloin voidaan päätellä, onko potilas REM-unessa vai muussa kuin REM-unessa
  • Päähän mittaamaan aivojen sähköisiä signaaleja
  • Jalkoihin mittaamaan lihasten aktiivisuutta

Potilaalle laitetaan myös:

  • Nenäkanyyli, joka tarkkailee hengitystä
  • Oksimetri mittamaan happitasoja potilaan sormesta
  • Hihnoja rinnan ja vatsan ympärille mittaamaan hengitystyötä

Potilaan luvalla henkilökunta voi myös tallentaa videon unitutkimuksesta saadakseen paremman kuvan potilaan nukkumistavoista.

Tämän tyyppisen tutkimuksen aikana potilas joutuu yöpymään hoitolaitoksessa, joten hänen kannattaa tehdä olonsa mukavaksi ja ottaa mukaan normaaleihin nukkumisrutiineihinsa kuuluvat asiat, kuten yöpuku, hammasharja jne.

sleep-study-in-a-clinic-resmed

Kotona

Kotona tehtävää unitutkimusta on kahdenlaista:

  1. Unitutkimus on samanlainen kuin unilaboratoriossa – paitsi kotona tehtäessä se lisää potilaan mukavuutta.  Yleensä kotitutkimuksessa käytetään vähemmän antureita, koska painopiste on hengitystietojen tallentamisessa. Ennen tutkimusyötä hoitohenkilökunta on kertonut potilaallesi, kuinka anturit ja monitorit asennetaan ja miten tallennuslaitetta käytetään yön aikana. Tutkimusyönä potilaan tulee vain noudattaa normaalia iltaohjelmaa ja valmistautua nukkumaan, kiinnittää laite ohjeiden mukaan ja aloittaa tallennus. Aamulla potilas ottaa laitteen pois ohjeiden mukaan ja palauttaa tallennuslaitteen tutkimusyksikköön.
  2. Unen seulonta voidaan suorittaa käyttämällä ResMedin ApneaLink Air -laitetta, kompaktia, kevyttä ja helppokäyttöistä unen seulontaan tarkoitettua laitetta. Tutkimusyönä kiinnittää laitteen ohjeiden mukaan aloittaakseen tallennuksen. ApneaLink Air -seulontalaitteemme havaitsee apnoeat, hypopnoeat, virtauksen rajoituksen, kuorsauksen ja veren happikylläisyyden. Se laskee myös Cheyne-Stokesin hengityskuvioiden todennäköisyyden tallennuksen sisällä, mahdollistaen tarkan erottelun obstruktiivisen ja sentraalisen uniapnean välillä. Potilaan tuloksia voidaan sitten analysoida tarkemmin seuraavana päivänä hoitavassa yksikössä. ApneaLinkAir-raportti tarjoaa yksityiskohtaisen signaalianalyysin ja virtaviivaistaa terveydenhuollon ammattilaisten hoitoprosessia

ResMed-kotitutkimuslaitteiden tulokset ovat yhteensopivia AirView-palvelun kanssa, joka on kattava diagnostisten ohjelmistojen ratkaisu.

Kompaktien, kustannustehokkaiden ja luotettavien tutkimuslaitteidemme ansiosta unitutkimusten tekeminen kotona on helppoa. Lue lisää seuraavista ratkaisuista:

  • ApneaLink Air: kompakti kotikäyttöön tarkoitettu unen seulontalaite
  • Nox-T3: kannettava unenaikaista hengitystä valvova laite
sleep-study-screening-at-home-resmed

Mitä unitutkimukset mittaavat?

Unitutkimus kertoo potilaan sairauden vakavuusasteen, jota mitataan apnea/hypopnea-indeksillä (AHI).

AHI viittaa apneoiden ja hypopneoiden määrään tuntia kohti unitutkimuksen aikana mitattuna.1

Vakavuus AHI (tunnissa)
Normaali <5
Lievä 5 to <15
Keskivaikea 15 to <30
Vaikea-asteinen 30+

Potilaan AHI-indeksin lisäksi diagnosoinnissa otetaan huomioon potilaan happisaturaatio ja voimakas päiväsaikainen uneliaisuus, jos kyseessä on obstruktiivinen uniapnea.

Kun olet saanut potilaan unitutkimustulokset, voit keskustella hänen kanssaan sairaudesta (jos hänellä on sellainen), sen vakavuudesta, ja mahdollisista vaikutuksista terveydelle sekä hoitovaihtoehdoista.

Lue lisää uniapneasta

Ensimmäinen merkki unihäiriöstä on kuorsaus, vaikka monet potilaat eivät tunnista sitä merkiksi jostakin vakavammasta. On muitakin yleisiä oireita.

Lue lisää

Unenaikaisia hengityshäiriöitä on kolmea tyyppiä: obstruktiivinen uniapnea, sentraalinen uniapnea ja sekamuotoinen uniapnea eli kompleksiuniapnea. Jokaisella tyypillä on omat erityispiirteensä, jotka ovat diagnosoitavissa.

Lue lisää

Kun unenaikaisia hengityshäiriöitä, kuten obstruktiivista ja sentraalista uniapneaa, sairastavat potilaat jäävät hoitamatta, heillä on suurentunut riski sairastua vakaviin kroonisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen. Huomattavalla määrällä keuhkoahtaumatautia sairastavista on myös unenaikaisia hengityshäiriöitä.

Lue lisää

Viitteet:

  1. American Academy of Sleep Medicine, Sleep-related breathing disorders in adults: recommendations for syndrome definition and measurement techniques in clinical research. The Report of an American Academy of Sleep Medicine Task Force. Sleep, 1999. 22(5): p.667-89.