Kuorsaus
Äänekäs kuorsaaminen häiritsee omaa ja kumppanisi unta. Se on myös merkki siitä, että saatat sairastaa obstruktiivista uniapneaa. Täältä löydät tärkeää tietoa. Yksi kolmesta miehestä kuorsaa säännöllisesti, ja tämä prosenttiosuus nousee iän myötä.1 Kuorsausta esiintyy kaiken kaikkiaan 34.61 %:lla aikuisista.
Mikä aiheuttaa kuorsauksen?
Kuorsauksen ja obstruktiivisen uniapnean taustalta löytyvät samat tekijät: pehmeää kitalakea ja kieltä ohjaavien lihasten rentoutumisesta johtuva ylempien hengitysteiden ahtautuminen. Kuorsaajilla, joilla ei ole obstruktiivista uniapneaa, hengitystiet eivät painu kokoon vaikkakin ahtautuvat rajoittaen ilmavirtausta. Kuorsaajilla, joilla on obstruktiivinen uniapnea, hengitystiet painuvat kokoon joko osittain tai kokonaan, mikä aiheuttaa joko:
- Apneaa, jossa ilmavirtaus pysähtyy vähintään 10 sekunniksi
- Hypopneaa, jossa ilmavirtauksen väheneminen kestää vähintään 10 sekuntia ja ilmavirtaus on heikentynyt perustasosta 30 % ja happisaturaatio vähintään 4%.
Kuorsauksen aiheuttajat
Kuorsauksen voimakkuuteen vaikuttavat monet tekijät: uupumus, ylipaino, selällään nukkuminen ja alkoholin juonti ennen nukkumaan menoa ovat kaikki mahdollisia äänekkään kuorsauksen aiheuttajia. Ihmiset, joiden nielurisat tai kieli ovat suurentuneet tai joilla on ylipainoa niskan ympärillä ovat myös taipuvaisempia kuorsaamaan. Lisäksi kuorsaus voi johtua rakenteellisista syistä, kuten nenän tai leuan muodosta.
Kaikki kuorsaajat eivät sairasta ostruktiivista uniapneaa, mutta melkein jokainen sitä sairastava... kuorsaa
Kuorsaus on myös uniapnean tavallisimman muodon, obstruktiivisen uniapnean (OSA), ensisijainen oire4. Kuorsauksen ja uniapnean välinen yhteys on hälyttävä – 10:stä miehestä 3 ja 10:stä naisesta lähes 2, joilla kuorsaaminen on tavallista, sairastaa myös jonkin asteista obstruktiivista uniapneaa.5 Uniapnea estää sinua saamasta terveellistä yöunta, jota tarvitset elääksesi virkeästi ja energisesti.
Kliiniset tutkimukset osoittavat, että hoitamatonta uniapneaa sairastavat ihmiset ovat alttiimpia terveysongelmille:
Varmista aina, että tutkit potilaasi obstruktiivisen uniapnean suhteen. Oikea diagnoosi on välttämätön sopivimman hoitomuodon valitsemiseksi. Potilaat, jotka kuorsaavat suun kautta tai joilla on lievä tai kohtalainen AHI (alle 30), voivat mahdollisesti hyötyä myös uniapneakiskosta.
Lue lisää unenaikaisten hengityshäiriöiden
ResMediltä löytyy hoitomuotoja sekä kuorsaajille, joilla on uniapnea että kuorsaajille, joilla ei ole uniapneaa.
Unenaikaisia hengityshäiriöitä on kolmea tyyppiä: obstruktiivinen uniapnea, sentraalinen uniapnea ja sekamuotoinen uniapnea eli kompleksiuniapnea. Jokaisella tyypillä on omat erityispiirteensä, jotka ovat diagnosoitavissa.
ResMed tarjoaa työkalut potilaiden obstruktiivisen uniapnean arviointiin ja seulontaan sekä unitutkimuksen suorittamiseen.
Viitteet:
-
- Teculescu D & al. Habitual snoring. Prevalence and risk factors in a sample of the French male population. Revue des Maladies Respiratoires, 2007 Mar, 24(3 Pt 1):281-7.
- A +A Healthcare study undertaken with 95 patients who wore Narval CC (Equinoxe in France) in 2011.
- Peepard T. Prospective study of the association between sleep-disordered breathing and hypertension. N Engl J Med, 342 (2000), pp. 1378-1384.
- Marin JM. Long-term cardiovascular outcomes in men with obstructive sleep apnoea-hypopnoea with or without treatment with continuous positive airway pressure: an observational study. Lancet. 2005 Mar 19 25;365(9464):1046-53.
- Meslier N, Racineux JL. Snoring and high-resistance syndrome. Rev Mal Respir 2004; 21 : 2S35-2S42. (French)
- Young T et al. The occurrence of sleep-disordered breathing among middle-aged adults. N Engl J Med 1993; 328(17):1230–5.
- Peker Y, Carlson J, Hedner J. Increased incidence of coronary artery disease in sleep apnoea: a long-term follow-up. Eur Respir J. 2006 Sep;28(3):596-602.
- Ellen et al. Systematic review of motor vehicle crash risk in persons with sleep apnea. J Clin Sleep Med. 2006 Apr 15;2(2):193-200.
- McNamara SG, Cistulli PA, Sullivan CE, Strohl KP. Clinical aspects of sleep apnea. In: Saunders NA, Sullivan CE, editors. Sleep and breathing: lung biology in health and disease. 2nd ed. New York: Marcel Dekker; 1994: 337-61.