Unenaikaiset hengityshäiriöt - ResMed Suomi

Unenaikaiset hengityshäiriöt

Unenaikaisille hengityshäiriöille ovat tyypillisiä epänormaalit hengitystavat tai tauot hengityksessä sekä riittämätön ventilaatio unen aikana.

Joihinkin tavallisimpiin unenaikaisten hengityshäiriöiden tyyppeihin kuuluvat ylempien hengitysteiden virtausvastusoireyhtymä (UARS) ja obstruktiivisen apnean/hypopnean oireyhtymä* (OSAHS), joka tunnetaan myös nimellä obstruktiivinen uniapnea.

Jos potilailla esiintyy unenaikaisia hengityshäiriöitä, he myös todennäköisesti kärsivät rikkonaisesta unesta, uupumuksesta päivällä ja heikentyneestä elämänlaadusta. Mutta he eivät ole yksin: jopa yhdellä viidestä aikuisesta on unenaikaisia hengityshäiriöitä .1 

Lue lisää unenaikaisille hengityshäiriöille

Äänekäs kuorsaaminen häiritsee omaa ja kumppanisi unta. Se on myös merkki siitä, että saatat sairastaa obstruktiivista uniapneaa. Täältä löydät tärkeää tietoa.

Ensimmäinen merkki unihäiriöstä on kuorsaus, vaikka monet potilaat eivät tunnista sitä merkiksi jostakin vakavammasta. On muitakin yhteisiä oireita.

ResMed kertoo, kuinka kolme eri unenaikaista hengityshäiriötä eroavat toisistaan: obstruktiivinen uniapnea, sentraalinen uniapnea ja sekamuotoinen tai kompleksiuniapnea.

Kun unenaikaisia hengityshäiriöitä, kuten obstruktiivista ja sentraalista uniapneaa, sairastavat potilaat jäävät hoitamatta, heillä on suurentunut riski sairastua vakaviin kroonisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen. Huomattavalla määrällä keuhkoahtaumatautia sairastavista on myös unenaikaisia hengityshäiriöitä.

 

ResMed tarjoaa työkalut potilaiden unenaikaisten hengityshäiriöiden seulontaan sekä tarvittavat tiedot unitutkimukseen lähettämistä ja diagnoosin hankkimista varten.

Viitteet:

  1. Young T, Peppard PE, Gottlieb DJ. Epidemiology of obstructive sleep apnea: a population health perspective. Am J Respir Crit Care Med 2002;165(9):1217-39.

*Apnea tarkoittaa yli 10 sekuntia kestävää hengityskatkosta. Hypopneaksi määritellään hengitystapahtuma, jossa ilmavirtaus on vähentynyt vähintään 30%:lla vähintään 10 sekunniksi ja siihen liittyy hapen desaturaatio/ veren happikyllästeisyyden lasku tai havahtuminen.